Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ


Όλα άρχισαν το 1941, όταν ο Άλμπερτ Λιούις Κάντερ (1897-1973) εξέδωσε το πρώτο τεύχος μιας σειράς κόμικς της οποίας ο τίτλος έμελλε να γίνει το brand name, το σήμα κατατεθέν, για οποιοδήποτε κόμικ με παρόμοιο περιεχόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν τα Classics Comics  που επτά χρόνια αργότερα καθιερώθηκαν ως Classics Illustrated. Πρόκειται για τα πασίγνωστα “Κλασσικά Εικονογραφημένα” στα καθ’ ημάς, το πρώτο χρονικά και πλέον εμβληματικό ελληνικό παιδικό περιοδικό κόμικ.



Η ιδέα ήταν απλή και συνάμα εντυπωσιακή. Έργα από την παγκόσμια Λογοτεχνία με μορφή κόμικ. Σε απόλυτα τυποποιημένο αριθμό σελίδων αναπτυσσόταν ένα ολόκληρο έργο της κλασικής Λογοτεχνίας με εικόνες και  κείμενο διαλόγων σε “μπαλονάκια” ή σε ολιγόλογα καρεδάκια η επεξήγηση της δράσης, όπου αυτή ήταν απαραίτητη για την κατανόηση της πλοκής από τους μικρούς αναγνώστες, οι οποίοι ήταν το κύριο target group της σειράς. Όπως ακριβώς ήταν το ζητούμενο αναγνωστικό κοινό και σε κάθε άλλο κόμικ, που από λίγα χρόνια πριν η τεχνική αυτή είχε καθιερωθεί.
Το πόσο συνέβαλλαν τα Classics Illustrated στο να γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες τους μέσω μιας μορφής κόμικ κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι ένα θέμα που θα αναλυθεί εν καιρώ. Στην παρούσα ανάρτηση το αντικείμενο είναι το πόσο τα Classics Illustrated ηγήθηκαν στο να αναπτυχθεί το ξεχωριστό είδος του κόμικ με έργα αποκλειστικά από τη Λογοτεχνία (πεζογραφία και ποίηση). Οι δεκάδες σειρών με αυτό το αντικείμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, και οι συνεχείς επανεκδόσεις  των Classics Illustrated στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδεικνύουν, ότι η ιδέα υπήρξε επιτυχής εκδοτικά.

Στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού, στην ευρωπαϊκή ακτή από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 το θέμα πήγε παραπέρα: η σχετική εργογραφία άρχισε να εμπλουτίζεται με άλμπουμ πλέον εικονογραφημένα από μεγάλους δημιουργούς, που κατέθεταν εκτός από το εικονογραφικό τους ταλέντο και άποψη τόσο σαν σχόλιο, όσο και ως εικαστική πρόταση προσδίδοντας στο κόμικ γενικότερα μιαν άλλη διάσταση. Τη διάσταση εκείνη που κατέταξε το κόμικ γενικότερα, ή το graphic novel ειδικότερα, αν θέλετε ανάμεσα στις Τέχνες… Στα νέα δεδομένα ακολούθησαν και οι ΗΠΑ. Η 9η Τέχνη οφείλει πολλά στην εικονογραφημένη Λογοτεχνία, ή το λιγότερο, της οφείλει το ακλόνητο άλλοθι ότι είναι χωρίς αμφισβήτηση αυτόνομη Τέχνη.
Επακόλουθο αυτής της υπερπροσφοράς εκδόσεων ήταν και η ανάπτυξη εξειδικευμένων συλλογών από συλλέκτες, των οποίων το συλλεκτικό ενδιαφέρον δεν επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη σπανιότητα ενός περιοδικού, αλλά στην πληρότητα της σειράς. Στο να έχει δηλαδή η συλλογή τους όσα περισσότερα “κομμάτια” διαφορετικών εκδόσεων και επανεκδόσεων του ίδιου λογοτεχνικού έργου σε μορφή κόμικ μαζεμένα από όλες τις γωνιές της γης.

Με άξονα αναφοράς το κυρίαρχο label του χώρου, τα Classics Illustrated, που και σαν αριθμός εκδοθέντων τίτλων, αλλά και στον τομέα των επανεκδόσεων με διαφορετικό εξώφυλλο (και σε λίγες περιπτώσεις και στην εσωτερική εικονογράφηση) υπερέχουν συντριπτικά των άλλων εκδόσεων, θα επιχειρήσουμε μια μικρή αναφορά για το μέτρο της σύγκρισης σε συνδυασμό με την παρουσία τους στον ελληνικό εκδοτικό χώρο.
Η υπόσχεση, ότι θα υπάρξουν στο μέλλον πιο αναλυτικές παρουσιάσεις για τους πιο δημοφιλείς  εκδοτικά από τους τίτλους της παγκόσμιας Λογοτεχνίας, είναι δεδομένη.

Συμβουλή! (αν θέλετε τη λαμβάνετε υπόψη σας): Δείτε το κάθε πάνελ μεγαλωμένο στο αρχικό του μέγεθος ανάρτησης. Οι λεπτομέρειες της εικόνας θα σας εντυπωσιάσουν...
































κείμενο- αρχείο εξωφύλλων: Γιώργος Βλάχος
Και ένα μικρό δώρο από τον Δεινοθήσαυρο, τον DiNostalgicus-Nostalgicus Res και το Classics in Comics. Δυο μίνι πόστερς σε αναπαραγωγή για να τα τυπώσετε σε χαρτί Α3, να τα πλαστικοποιήσετε και να κάνετε την αρχή μιας συλλογής με τέτοια ποστεράκια από όμορφα εξώφυλλα των παλιών αγαπημένων περιοδικών, που συχνά θα σας προσφέρουμε μέσα από τις αναρτήσεις των blogs μας.

9 σχόλια:

  1. Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα υπήρξαν πάντοτε συλλεκτικά αντικείμενα. Από τις ελληνικές εκδόσεις ξεχωρίζει μακράν η πρώτη και πιο καλαίσθητη έκδοση. Πολλοί δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορετικές εκδόσεις. Βλέπεις να πωλούνται στο διαδίκτυο τεύχη της τρίτης έκδοσης, δήθεν για πρώτης, με εξωφρενικές τιμές...
    Εγώ θα σχολιάσω αρνητικά εδώ την ατυχή έμπνευση της "Ατλαντίς" στην έκδοση ενάρξεως 1989, που από κάποιο τεύχος και μετά άλλαξε τα κείμενα στα μπαλονάκια με χειρόγραφα, κακογραμμένα γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά δεν γνωρίζω σε τιμές πωλούνται τα κλασσικά στο διαδίκτυο, πάντως στα βιβλιο-παλαιοπωλεία δεν είναι εξωφρενικές σε σχέση με άλλα περιοδικά της ίδιας εποχής, αλλά και μεταγενέστερα. Όσο για το πώς να ξεχωρίσεις ένα τεύχος της πρώτης έκδοσης με ένα της τρίτης/τέταρτης είναι πολύ εύκολο. Τα μεν έχουν έως και τριψήφιο αύξοντα αριθμό κυκλοφορίας, τα δε τετραψήφιο με το 1 μπροστά. Το δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις ένα το τεύχος της πρώτης έκδοσης με ένα της δέυτερης, αν εκείνα της δεύτερης έκδοσης, αν ο αύξοντα αριθμός του ίδιου τίτλου τυγχάνει να είναι ακριβώς ο ίδιος. Μεταξύ τρίτης και τέταρτης έκδοσης υπάρχει κάτι που τα κάνει να ξεχωρίζουν, ακόμα και αν το εξώφυλλο είναι το ίδιο, αλλά αυτό το κάτι κάποιος που είναι συλλέκτης το ξέρει. Όσο για το lettering, αντί στοιχειοθεσίας στα μπαλονάκια, είναι μάλλον μια πονεμένη ιστορία,αλλά οπωσδήποτε έχεις δίκιο. Ήταν μια ατυχής έμπνευση, που στο "Γέλιο και Χαρά" το lettering είχε αντικαταστήσει τη στοιχειοθέσία από πολύ νωρίτερα, ενώ στα "Καλύτερα Κόμικς" η στοιχειοθεσία στα μπαλονάκια παρέμεινε μέχρι το τέλος της έκδοσής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ, Λευτέρη για τις παρατηρήσεις σου. Τεκμηριωμένα στοιχεία, όπως πάντα.
    Σε μια προσεχή ανάρτηση θα παρουσιαστεί ολόκληρη η σειρά. Και τα 22 ελληνικά, μα πολύ πιο χρήσιμο θα είναι η παρουσίαση και των ξένων τίτλων που δεν εκδόθηκαν από την Harmi Press.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, από αυτές που απολαμβάνουμε να διαβάζουμε και να χαζεύουμε τα υπέροχα εξώφυλλα τους! Επιμένω φυσικά πως αυτές οι γνώσεις αυτό το υλικό θα πρέπει κάποτε να πάρουν το δρόμο προς το τυπογραφείο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική ανάρτηση! Έχω μείνει άφωνος με τον πλούτο των εξώφυλλων και τις φοβερές πληροφορίες. Μπράβο για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τα κλασικα εικονογραφημενα βρηκα κατι κι εδω:
    http://kiklos-dhmotiko.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταρχήν συγχαρητήρια για το πολύτιμο ιστολόγιο και την τόσο γεμάτη πληροφορία του. Καλή συνέχεια του εύχομαι :)

    Ο λόγος που επικοινωνώ αφορά στους λάτρες των Κ.Ε. Στην περίπτωση που δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του ιστολογίου παρακαλώ διαγράψτε το.

    Πριν λίγες μέρες φίλος μου είπε πως πωλεί συλλογή πρωτότυπων Κ.Ε. Την είδα και έχω να πω ότι με μεράκι έχει βιβλιοδέσει τη συλλογή του, τα τεύχη βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και πρόκειται για τα εξής: 2 έως 21 όπου λείπουν τα 1, 5,19 και 20. Επίσης υπάρχουν τα 126 και 256. Θα την αγόραζα ο ίδιος αλλά ομολογώ πως δεν είμαι τόσο λάτρης των κόμικ (όσο κι αν τ' αγαπώ). Εδώ απλώς κάνω μια διευκόλυνση στο φίλο ο οποίος ευγενικά μου ζήτησε να ψαχτώ στο ίντερνετ αναφορικά με την πώληση της συλλογής (ο ίδιος δε σκαμπάζει από ίντερνετ). Η τιμή της συλλογής είναι συζητήσιμη και δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο 6982034410.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή